Monday, December 21, 2009

Resep Pempek Palembang

Material:

* 1 cup (1st part) Fish Brengkes Giling
* 1 cup (1 part) White Water
* Salt to taste
* 2 tablespoons cooking oil
* Wheat starch sufficiently

Cuko sauce:

* 1 kg of fine brown sugar, cut into pieces
* Cayenne pepper to taste
* 200 g of garlic
* 3 tablespoons white vinegar / tamarind / lime juice
* Salt to taste
* 2 liters of water

How to Make:

* Mix the minced fish with water and salt until completely dissolved and quite salty.
* Add the flour until the dough just enough starch to diuleni (much less starch depending on the desired elasticity). If you liked the chewy could use more.
* Dough pempek ready formed according to taste. To pempek submarines, take the dough sufficiently, forms such as bowls, fill with raw eggs and then glue it to not leak.
Boil in boiling water on medium heat until floating.
* Remove, drain.
* Enter in cold water.
* To pempek lenjer, shape dough like a cylinder and simmer until the float and lift and masukkian in cold water.
* To andaan, take the dough enough, add some fried onions or sliced leeks seta eggs, mix well.
* Form the dough into balls and fried in hot oil over low heat until the float and mature.

Vinegar Sauce:

* Cook the sugar with enough water to dissolve.
* Puree the bawnag white and cayenne pepper and add to the boiling sugar and bring to a boil.
* Add vinegar and salt. Boil gently for 1 hour until slightly thick. Remove and filtering.
* Serve with pempek with mashed ebi.

Note:

* Choose a fresh fish fillet and take the flesh and puree until the white fibers of the meat is raised.
* For this traditional recipe, measure subtle fillet meat in a container or bowl. Then add the water as much as the size of the fish meat (eg, if half the fish bowl, water is also used half a cup).
* The number of starch used according to the level desired pempek resilience. The more starch will be more chewy or hard.
* Traditionally pempek yellow noodles served without.



Bahan:

* 1 Cangkir (1 bagian) Ikan Tenggiri Giling
* 1 Cangkir (1 bagian) Air putih
* Garam secukupnya
* 2 sdm minyak goreng
* Tepung kanji secukupnya

Saus Cuko:

* 1 kg gula merah yang bagus,potong-potong
* cabai rawit sesuai selera
* 200 g bawang putih
* 3 sdm cuka putih/air asam/air jeruk nipis
* garam secukupnya
* 2 liter air

Cara Membuat:

* Campur ikan giling dengan air dan garam hingga benar-benar larut dan cukup asinnya.
* Tambahkan tepung kanji secukupnya sampai adonan bisa diuleni (banyak sedikit tepung kanji tergantung pada kekenyalan yang diinginkan). Jika suka yang kenyal bisa dipakai lebih banyak.
* Adonan pempek siap dibentuk sesuai selera. Untuk pempek kapal selam, ambil adonan secukupnya, bentuk seperti mangkuk, isi dengan telur ayam mentah lalu rekatkan agar tidak bocor.
Rebus dalam air mendidih dengan api sedang hingga mengapung.
* Angkat, tiriskan.
* Masukkan dalam air dingin.
* Untuk pempek lenjer, bentuk adonan seperti silinder dan rebus sampai mengambang kemudian angkat dan masukkian dalam air dingin.
* Untuk andaan, ambil adonan secukupnya, tambahkan sedikit bawang goreng atau daun bawang iris seta telur, aduk rata.
* Bentuk adonan menjadi bola-bola dan goreng dalam minyak panas dengan api kecil hingga mengapung dan matang.

Saus Cuka:

* Masak gula merah bersama air secukupnya hingga larut.
* Haluskan bawnag putih dan cabai rawit lalu tambahkan ke dalam rebusan gula dan didihkan.
* Masukkan cuka dan garam. Rebus dengan api kecil selama 1 jam hingga agak kental. Angkat dan saring.
* Sajikan bersama pempek dengan ebi yang dihaluskan.

Catatan:

* Pilih ikan tenggiri yang segar dan ambil dagingnya lalu haluskan hingga serabut-serabut putih dari dagingnya terangkat.
* Untuk resep tradisional ini, ukur daging tenggiri halus dalam wadah atau mangkuk. Kemudian tambahkan air sebanyak ukuran daging ikannya (misal, jika setengah mangkuk ikannya, air yang dipakai setengah mangkuk juga).
* Jumlah tepung kanji yang dipakai disesuaikan dengan tingkat kekenyalan pempek yang diinginkan. Makin banyak kanji akan makin kenyal atau keras.
* Secara tradisional pempek disajikan tanpa mi kuning.


Source : resepmakananku.com
Digg Google Bookmarks reddit Mixx StumbleUpon Technorati Yahoo! Buzz DesignFloat Delicious BlinkList Furl

0 comments: on "Resep Pempek Palembang"

Post a Comment