Rice Ingredients:
* 250 grams of Rice
* 500 ml chicken broth
* 3 cloves garlic mashed
* 1 cm Ginger crushed
* 1 tablespoon Chinese wine
* 1 teaspoon sesame oil
* 1 / 2 tablespoons soy sauce Salt
* 4 tablespoons cooking oil
Bahan Kuah Ayam:
* 75 grams bligo Pumpkin / diced squash
* 500 ml chicken broth
* 1 tail give the village chicken vinegar on the head, mouth and feet
* 1 tablespoon of garlic fries, and ginger
* The salt, soy sauce, sesame oil, Chinese wine to taste
Ingredients For Sambal:
* 5 pieces boiled red chili
* 10 chili stewed fruit
* 1 / 2 stewed tomatoes
* 1 tablespoon of fried onion / ginger
* Salt to taste
How to make Rice:
* Fry garlic, ginger is crushed, and dry until the yellow clotted, remove dregs onion, set aside for gravy and sambal.
* Enter the rice in hot oil, stir, add soy sauce until fragrant and add broth, reduce the heat while stirring occasionally, cook until the karonan.
* Then steamed karonan, until the rice.
Bahan Nasi:
* 250 gram Beras
*500 ml Kaldu ayam
* 3 siung Bawang putih dihaluskan
*1 cm Jahe dihaluskan
* 1 sdm Arak cina
*1 sdt Minyak wijen
* 1/2 sdm Kecap Asin
*4 sdm Minyak goreng
Bahan Kuah Ayam :
* 75 gram Labu bligo/labu siam dipotong dadu
*500 ml Kaldu ayam
* 1 ekor Ayam kampung beri cuka pada kepala, mulut dan kaki
*1 sdm hasil gorengan bawang putih dan jahe
* Garam, kecap asin, minyak wijen, arak cina secukupnya
Bahan Untuk Sambal :
* 5 buah cabe merah direbus
*10 buah cabe rawit direbus
* 1/2 buah tomat direbus
*1 sdm hasil gorengan bawang/jahe
* garam secukupnya
Cara membuat Nasi:
*Goreng bawang putih, jahe yang sudah dihaluskan, hingga kuning dan kering bergumpal, angkat ampas bawang, sisihkan untuk kuah dan sambal.
* Masukkan beras dalam minyak yang panas, aduk, tambahkan kecap asin hingga harum dan masukkan kaldu, kecilkan api sambil sesekali diaduk, masak hingga menjadi karonan.
*Kemudian kukus karonan, hingga menjadi nasi.
Sumber dari Rudy Choiruddin
0 comments: on "Nasi Hainan"
Post a Comment